Wieloszpon zwyczajny - Polyplectron bicalcaratum (Linnaeus)

Autor: Paul Schmookler & Ingrid Sils | Dodany: 2003-06-11

wyślij znajomemu   wydrukuj stronę

poprzednia  1  2  3  następna   





Wieloszpony są płochliwymi i ostrożnymi ptakami, zamieszkującymi najbardziej gęste części lasów tropikalnych. Można je spotkać do wysokości prawie 2000 metrów n.p.m. Beebe (1937) opisuje, że żyją w takiej gęstwinie, iż ten, kto jest w stanie przemierzyć więcej niż 100 metrów w godzinę, na pewno znajduje się w złym miejscu. Jeśli zaś osoba poszukująca wieloszpona jest na terenie o nie tak zwartej roślinności, trafi na „bestie wszelkich możliwych rodzajów, jedną niebezpieczniejszą od drugiej”.










































Wieloszpony są wszystkożerne. W skład ich diety wchodzą owoce, pąki roślin, liście, owady i drobne mięczaki. Są monogamiczne. Najczęściej żyją samotnie, w parach lub niewielkich grupach rodzinnych. Okres godowy przypada na porę deszczową (marzec – lipiec). Wtedy ptaki kryją się w najbardziej odosobnionych miejscach swojego terytorium. Zaloty należą do najbardziej widowiskowych w świecie ptaków. Samiec wędruje wokół kury, rozpościerając częściowo skrzydła i ogon, prezentując swoje niezwykłe upierzenie. Grzebień jest uniesiony. Kogut często obdarowuje samicę smacznymi kęskami. Jeśli samica zbliży się do samca w czasie tego pokazu, ten „pochyla głowę, ugina nogi i pochyla się, strosząc pióra na piersi, jednocześnie wykonując ukłon skrzydłami, prawie dotykając ich nasadą podłoża. Lotki pierwszego rzędu nie są rozpostarte, w przeciwieństwie do lotek drugiego i trzeciego rzędu. Ogon jest uniesiony ku górze i rozpostarty tak, że widoczne są rzędy metalicznie połyskujących oczek. Całość tworzy wspaniały wachlarz o niepowtarzalnym wzorze” (Wayre 1969).































Na podstawie doniesień miejscowej ludności (Beebe 1937) ustalono, że gniazdo wieloszpona jest duże, schowane w gęstych zaroślach. Zbudowane jest z gałązek i liści, często wyłożone trawą. Kura składa od sześciu do dwunastu jaj w sezonie. Ptak odbywa od trzech do sześciu lęgów, w każdym składając dwa jaja. Pomiędzy złożeniem jednego i drugiego jaja mija 48 godzin. Okres inkubacji wynosi 21 dni. Wieloszpony osiągają dojrzałość płciową po upływie roku, ale dopiero po 24 miesiącach życia tracą młodociane upierzenie. Pióra u rocznych ptaków są ciemniejsze, a rysunek oczu nie tak regularny, jak u dorosłych osobników. Samce osiągają dojrzałość płciową w wieku dwóch lat. Wtedy też zmieniają upierzenie na charakterystyczne dla osobników dorosłych.
poprzednia  1  2  3  następna   


Białoń - kiełże!


Mokot - big fly & big game


Frąckiewicz - duże mokre


Whillock - po prostu szaleństwo!


Frąckiewicz - speyomania