Witam.
Wiem że trochę dziwnie to pytanie zabrzmi w czasach gdzie wszyscy propagują C&R ,ale zapewniam że pstrąga kupię w sklepie :-) Czy znacie jakiś dobry (sprawdzony) przepis na tatara z pstrąga tęczowego? Z góry DZIĘKI!!!!
Pozdrawiam.
Tatar z pstrąga teczowego.
-
- +100 postów! Forumowy Weteran!
- Posty: 102
- Rejestracja: 16 sty 2004, 17:19
-
- +50 postów! Jeśli łowi tyle, co gada...
- Posty: 71
- Rejestracja: 24 gru 2004, 18:05
Witam!
Sprawa jest dość prosta.robi się go dokładnie tak samo jak wołowy(przynajmniej ja robie)czyli rybka,sól,pieprz,cebulka,ogórek kiszony no i jajeczko.Doprawiam standardową przyprawa do zup.Tylko ten kupny tęczak troche popsuje smak.Lepsza będzie jakaś "wyśmigana" rybka z łowiska specjalnego, ale ja osobiście uważam że najlepszy jest ze srebrniaka.Robiony w dniu połowu i natychmiast konsumowany w towarzystwie kolegów po kiju z odrobina zmrożonego "ekstraktu" z ziemniaków lub polskich zbóż.
Pozdrawiam i smacznego.
Wiktor
Sprawa jest dość prosta.robi się go dokładnie tak samo jak wołowy(przynajmniej ja robie)czyli rybka,sól,pieprz,cebulka,ogórek kiszony no i jajeczko.Doprawiam standardową przyprawa do zup.Tylko ten kupny tęczak troche popsuje smak.Lepsza będzie jakaś "wyśmigana" rybka z łowiska specjalnego, ale ja osobiście uważam że najlepszy jest ze srebrniaka.Robiony w dniu połowu i natychmiast konsumowany w towarzystwie kolegów po kiju z odrobina zmrożonego "ekstraktu" z ziemniaków lub polskich zbóż.
Pozdrawiam i smacznego.
Wiktor
....
Dziękuję wszystkim za odpowiedz na mój post. Jarek najpierw spróbuje z przepisem podanym w poście a później skontaktuje sie z Tobą.
Pozdrawiam.
ps. Arek narazie nie moge być na gg także jak masz coś pilnego to napisz na kom. Mój nowy nr (nie wiem czy go masz) 660 475 754
Pozdrawiam.
ps. Arek narazie nie moge być na gg także jak masz coś pilnego to napisz na kom. Mój nowy nr (nie wiem czy go masz) 660 475 754
TATAR Z LIPIENIA
Lipień o długości 35-37 wystarczy na dwie osoby.
Składniki:
- lipień (a także pstrąg, troć, łosoś)
- cebula
- sól
- pieprz czarny
- cytryna
- oliwa z oliwek (extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno)
- przyprawa do zup (np. polska Maggi w kwadratowej butelce lub z firmy Jamar, tylko nie z Winiar!!)
Przygotowanie
Przygotuj średnią miskę. Do lipienia o wielkości 35-37cm pokroić w drobniutką kostkę jedną cebulę o średnicy ok. 4 cm. Pokrojoną cebulę ułożyć na dnie i posolić. Następnie lipienia oskórować i oddzielić mięso od ości. Pokroić go (nie mielić!) w drobniutką kosteczkę 3-5mm i układać cienkimi warstwami w misce. Każdą warstwę solimy i pieprzymy (najlepiej świeżo mielonym pieprzem) i układamy dalej. Gdy już skroimy lipienia to całość mieszamy i kropimy sokiem z cytryny (wystarczy jeden plasterek). Następnie mieszamy i dodajemy Maggi (kilkanaście kropel), a na końcu oliwy z oliwek (1-2 duże łyżki stołowe). Uwaga. Należy doprawiać tak na 2/3 aby nie przesadzić Wszystko dokładnie mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie każdy doprawia sobie już sam do smaku. Należy jeść ze świeżym chrupiącym chlebem posmarowanym masełkiem!! Do smaku można posypać na kanapkę drobno posiekany ogórek kiszony. Całość na koniec smacznego popijamy lampką białego wina bo jak wiadomo rybka lubi pływać.
Życzę smacznego
Lipień o długości 35-37 wystarczy na dwie osoby.
Składniki:
- lipień (a także pstrąg, troć, łosoś)
- cebula
- sól
- pieprz czarny
- cytryna
- oliwa z oliwek (extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno)
- przyprawa do zup (np. polska Maggi w kwadratowej butelce lub z firmy Jamar, tylko nie z Winiar!!)
Przygotowanie
Przygotuj średnią miskę. Do lipienia o wielkości 35-37cm pokroić w drobniutką kostkę jedną cebulę o średnicy ok. 4 cm. Pokrojoną cebulę ułożyć na dnie i posolić. Następnie lipienia oskórować i oddzielić mięso od ości. Pokroić go (nie mielić!) w drobniutką kosteczkę 3-5mm i układać cienkimi warstwami w misce. Każdą warstwę solimy i pieprzymy (najlepiej świeżo mielonym pieprzem) i układamy dalej. Gdy już skroimy lipienia to całość mieszamy i kropimy sokiem z cytryny (wystarczy jeden plasterek). Następnie mieszamy i dodajemy Maggi (kilkanaście kropel), a na końcu oliwy z oliwek (1-2 duże łyżki stołowe). Uwaga. Należy doprawiać tak na 2/3 aby nie przesadzić Wszystko dokładnie mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie każdy doprawia sobie już sam do smaku. Należy jeść ze świeżym chrupiącym chlebem posmarowanym masełkiem!! Do smaku można posypać na kanapkę drobno posiekany ogórek kiszony. Całość na koniec smacznego popijamy lampką białego wina bo jak wiadomo rybka lubi pływać.
Życzę smacznego
-
- +50 postów! Jeśli łowi tyle, co gada...
- Posty: 64
- Rejestracja: 03 mar 2003, 15:05
....
Tatara z pstrąga spróbowałem .Polecam.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości